Tuesday, June 2, 2009

teine kohtumiste päev

teine päev pakkus meile väga erilise lõunasöögi. conrad centenniali chef valmistas 6 käigulise lõuna dialogue of east & west selliselt, et iga roog oli serveeritud 2 versioonis: ida- ja lääne päraselt. seda selliselt, et roa põhikoostisained olid mõlemal pool ühed ja samad. oivaline söök, väga eksklusiivne elamus, kuna seda siin niisama lambist tellida ei saa.

menüü oli ette valmistatud koos eu yan sang'i herbalistidega. ehk siis ida menüü maitsed pärinesid eu yan sang'i kaupluse 1000 ürdi seast. nii oli lõuna üks osa kohtumisest eu yan sangiga ja samas ka ürtide tutvustus, mida käikude vahele maarottidele teha üritati. just üritati, sest enamasti käis laudades vilgas mõttevahetus ja nii kippus sõnum kaduma minema. või õigemini läks, sest ma pean tunnistama, et ei mäleta mitte ühegi ürdi nime, veel vähem tema toimet. mis teeb sind kuumaks, mis külmaks, mida peavad sööma mehed, mida naised.

päris hommikul vaatasime aga nende powerpointi ja seal oli üllatusi küll. alustuseks ei teadnud ma, et hiina 3000 aasta vanust meditsiini saab ülikoolis õppida. ülla-ülla. teiseks olid nad väga osavalt kogu selle pahna ära brändinud - kuivatatud pulli peenis või 25'000 dollarit maksev ginseng juurikas, kõik oli ilusas karbis, kena kiri peal. edasi oli neil väga osav vertikaalne integratsioon tootmisest kuni arstideni. ehk ühes otsas kasvatab farmer hiinas konkreetset ürti ainult neile, teises otsas on neil 21 kliinikut üle aasia, kus arstid kombineerivad kaasaaegse meditsiini vana hiina ravivõtetega. börsiettevõte, käibega 208 miljoni dollarit ja ambitsiooniga saada maailma juhtivaks tervishoiu ettevõtteks. visiooni meestel on, maütlen.

pealelõunal külastasime donut empire't. väga head sõõrikud, aga sõnum jäi mulle ausalt öelda segaseks. võibolla ainus point seal oli see, et nad on kõvasti panustanud tootearendusse, jah selle rasvase, magusa, glasuuritud rõnga r&d-sse ja võtavad sellega siin regioonis võimsalt suurtelt ja väikestelt konkurentidelt turgu. ehk siis viide esimese päeva ian'i jutule - arenda toodet!

No comments:

Post a Comment