Sunday, June 7, 2009

mõtle globaalselt, tegutse ka globaalselt

firmakülastuste kõrval oli minu üks lahendaim kogemus kl teletorni tootemix - põhiteenus vaade, sellele lisaks rahvuslikud tantsud, miniloomaaed ja vormelisimulaator. olles siin päevad läbi arutanud teemadel innovatsioon, strateegia, protsessid ja muu teoreetiline stuff, oli kirgastav kogemus näha sellist kompotti. no öelge mulle, mis nendel 4 omavahel pistmist on? ainus ühisosa võiks olla "meelelahutus". kusjuures meelelahutust oli kogu raha eest, sest ainuüksi selle kompoti kogemisest oli minul küll nalja nabani ja hea tuju tükiks ajaks. uuesti ma sinna aga ei läheks.


märtsis käisin usas, muuhulgas ka orlandos ja 4 päeva erinevates parkides. kes on käinud, see teab millest ma räägin – suurushullustus, detailsus, show, kõik on viimase peal. siinne meelelahutus on selle kõrval selline natuke koomiline ja samas ka natuke kurb - näha on et püütakse teha, aga tulemus on selline kodukootud ja halenaljakas. täpselt nagu ettevõtlus eestis - me arvame et et kõik teised on lollid ja meie oleme maailma naba. tegelikult oleme me samamoodi suht kodukootud väikesed pirukamüüjad, mõni natuke suurem, mõni väiksem aga üldiselt maailma mastaabis ikka täiesti tolmukübemed.


aga on ka väga positiivseid näiteid. võtame kasvõi mind valley, mille üks kaasasutaja on eesti tüdruk kristina - firma on 1,5 aastat vana, oodatav käive 2009 on 10M $!! retaablus 30%, arvutage ise. ja kodanikud mõtlevad suurelt, plaan on maailmas number üheks saada, suuri asju teha ja mis kõige olulisem, teha midagi uut, mõelda teistmoodi. fantastiline. miks meie hulgas neid nii vähe on?



edit: ma nii nina alla kohe ei näinud, teet on ju ka eesti it ekspordiartikli nr.1 üles ehitanud (jätame skype ja playtechi kõrvale).

No comments:

Post a Comment