Thursday, June 11, 2009

reisipildid

on üleval siin.

Monday, June 8, 2009

raha pole probleem

mulle meeldis väga esimesel päeval tutvustuse ringis taivo kommentaar oma firma loomisele - majanduslikult väga loll otsus, aga emotsionaalselt jube lahe. ilmselt siin on peidus põhiline blokk, miks enamusest meist ettevõtjaid ei saa - ei taha oma senisest mugavast elust lahti öelda, mõnus on kell 5 uks kinni lüüa ja alati 10-ndal kuupäeval oma kontot heldimusega vaadata. ainult et teistpidi asja peale vaadates teenime me rikkust kellelegi teisele.

samas ei tohiks firmat luues mõelda rahale. nii nagu pokkerilauas, nii ka firmat asutades ja nii ka ideaalses maailmas palgatööd tehes. nagu taivo ütles, majanduslikult loll aga emotsionaalselt lahe. emotsiooni küll õhtusöögiks ei keeda ja pangale laenumakseks ka ei anna, aga päeva lõpuks on see midagi enamat kui lihtsalt raha. ütlevad need, kelle jaoks raha ei ole probleem.

ja mulle hakkab tunduma, et ühelt poolt pole raha probleem juba majanduslikult kindlustatud inimestele ja teisalt ettevõtjatele kes on hingega asja kallal, nendele kes püüavad maailma parandada või seda vallutada. sest raha leiab head ideed ise üles! aga trikk on selleks et selleks et raha saaks sinu ideed leiaks tuleb kõigepealt rahast lahti öelda. idee peab olema nii lahe ja emotsionaalselt nii võimas, et kompenseeriks selle majandusliku vähikäigu. pildil on ettevõtlik perekond malaisias, kuskil poolel teel cameron highlandsist alla kl kiirteele.


arlanda, again

minnes 7 tundi arlandas, tulles 6. nii saad aru, millises perifeerias me elame, sest mõlemad lennud on läinud risti üle eesti - üle saarte, pärnumaa ja pärnu linna, võrtsjärve ja tartumaa. aga sina pead selleks tegema 8 tunnise ringi, et otsa peale saada.

eestimaale oleks ikka ka vaja kompaniid, kes meie reisimist lihtsamaks teeks. mitte nii, et istun hetkel siin arlandas, lennuni on 6 tundi, aga tegelikult läheb lend ka 40 minuti pärast, aga sinna mind peale ei võeta, sest mul ei ole sobiv pilet. kohti on, aga otsa peale ei saa. kusjuures ma usun, et minu ära tsekitud kohver lendab selle varasema lennuga koitsa, mina passin aga siin.

läbi on helistatud kõik variandid, läbi on käidud kõik letid, kus midagi teha võiks anda. aga ei anna. nii ongi. stupid rules!

estonian air'ile pakun täitsa tasuta välja ka uue slogani - complicate your journey!

Sunday, June 7, 2009

mõtle globaalselt, tegutse ka globaalselt

firmakülastuste kõrval oli minu üks lahendaim kogemus kl teletorni tootemix - põhiteenus vaade, sellele lisaks rahvuslikud tantsud, miniloomaaed ja vormelisimulaator. olles siin päevad läbi arutanud teemadel innovatsioon, strateegia, protsessid ja muu teoreetiline stuff, oli kirgastav kogemus näha sellist kompotti. no öelge mulle, mis nendel 4 omavahel pistmist on? ainus ühisosa võiks olla "meelelahutus". kusjuures meelelahutust oli kogu raha eest, sest ainuüksi selle kompoti kogemisest oli minul küll nalja nabani ja hea tuju tükiks ajaks. uuesti ma sinna aga ei läheks.


märtsis käisin usas, muuhulgas ka orlandos ja 4 päeva erinevates parkides. kes on käinud, see teab millest ma räägin – suurushullustus, detailsus, show, kõik on viimase peal. siinne meelelahutus on selle kõrval selline natuke koomiline ja samas ka natuke kurb - näha on et püütakse teha, aga tulemus on selline kodukootud ja halenaljakas. täpselt nagu ettevõtlus eestis - me arvame et et kõik teised on lollid ja meie oleme maailma naba. tegelikult oleme me samamoodi suht kodukootud väikesed pirukamüüjad, mõni natuke suurem, mõni väiksem aga üldiselt maailma mastaabis ikka täiesti tolmukübemed.


aga on ka väga positiivseid näiteid. võtame kasvõi mind valley, mille üks kaasasutaja on eesti tüdruk kristina - firma on 1,5 aastat vana, oodatav käive 2009 on 10M $!! retaablus 30%, arvutage ise. ja kodanikud mõtlevad suurelt, plaan on maailmas number üheks saada, suuri asju teha ja mis kõige olulisem, teha midagi uut, mõelda teistmoodi. fantastiline. miks meie hulgas neid nii vähe on?



edit: ma nii nina alla kohe ei näinud, teet on ju ka eesti it ekspordiartikli nr.1 üles ehitanud (jätame skype ja playtechi kõrvale).